top of page
SZENTIMRE HENTER 3-237.JPG
SZENTIMRE HENTER 3-223.JPG

Arborii Henter

Cei mai bătrâni copaci din comuna Sântimbru se află în curtea conacului Henter, care povestesc și despre trecutul nostru. Descrierile istorice ne informează că, conacele aveau parcuri caracteristice. Și în jurul acestui conac se afla un parc de câteva hectare cu plante înnobilate și un iaz cu pești. Ca parte a acestuia, au supraviețuit frasini, salcâmi și castani.

FKP_1844_2-1.JPG
FKP_1844_2-1.JPG

Salcâm*
(Robinia pseudacacia)
*Este situat în stânga porții (din direcția de intrare în curtea conacului).

Înălțimea

Circumferința la baza trunchiului

Circumferința trunchiului la 1,30 m

Vârsta estimată

Starea de sănătate

11,10 m

3,20 m

2,86 m (diam.= 0,91 m)

aprox. 175 ani (plantat în anul 1848)

slabă, 5% defoliere, fructificație absentă, putregai în trunchiul care are  ritidomul foarte gros, adânc crăpat, putregai în unele ramuri groase care au fost tăiate. De asemenea  vârful este tăiat în urma unor operațiuni de toaletare.

POZĂ TOMOGRAF

Rezultatul obținut cu tomograful ultrasonic: din tomograma de mai sus se poate observa că salcâmul are un procent mare de lemn sănătos (75%). Trunchiul este afectat puternic de putregai pe porțiuni mai mici (25% - 35%) în partea centrală, fără însă a prezenta goluri sau scorburi.

 Propunerea de îngrijire: menținerea exemplarului necesită intervenții, cum este toaletarea prin îndepărtarea ramurilor uscate, cu putregai, care prezintă pericol de rupere/cădere și de accidentare. În cazul extragerii exemplarului se poate substitui cu puieți din speciile arborescente/arbustive ornamentale rezistente, avându-se în vedere optimizarea funcţiilor ecologice, estetice şi recreative.

Studiul de evaluare cu tomograful sonic ARBOTOM, lucrarea lui Károly Magyarosi

Salcâm 2 (stg.) Tomograma.jpg

Arborii Henter

bottom of page