top of page
SZENTIMRE HENTER 3-237.JPG
SZENTIMRE HENTER 3-223.JPG

Arborii Henter

Cei mai bătrâni copaci din comuna Sântimbru se află în curtea conacului Henter, care povestesc și despre trecutul nostru. Descrierile istorice ne informează că, conacele aveau parcuri caracteristice. Și în jurul acestui conac se afla un parc de câteva hectare cu plante înnobilate și un iaz cu pești. Ca parte a acestuia, au supraviețuit frasini, salcâmi și castani.

FKP_1851_2-1.JPG
FKP_1847_2-1.JPG

Salcâm
(Robinia pseudacacia)

Înălțimea

Circumferința la baza trunchiului

Circumferința trunchiului la 1,30 m

Vârsta estimată

Starea de sănătate

11,10 m

4,78 m

4,12 m (diam.= 1,31 m)

aprox. 175 ani (plantat în anul 1848)

slabă, 5% defoliere, fructificație absentă, prezintă putregai în trunchi și în  ramurile groase din coroană, o parte dintre acestea inclusiv vârful sunt tăiate (toaletare).

POZĂ TOMOGRAF

Rezultatul obținut cu tomograful ultrasonic: exemplarul este afectat puternic și se află într-un stadiu avansat de degradare pe o suprafață foarte mare din secțiunea transversală a trunchiului (75% - 85%). Conform tomogramelor, prezintă gol în interiorul trunchiului, respectiv scorbură, vizibilă și la examinarea vizuală.
 
Propunerea de îngrijire: menținerea exemplarului necesită intervenții, cum este toaletarea prin îndepărtarea ramurilor uscate, cu putregai, care prezintă pericol de rupere/cădere și de  accidentare. În cazul extragerii exemplarului se poate substitui cu puieți din speciile arborescente/arbustive ornamentale rezistente, avându-se în vedere optimizarea funcţiilor ecologice, estetice şi recreative.

Studiul de evaluare cu tomograful sonic ARBOTOM, lucrarea lui Károly Magyarosi.

Salcâm 1 Tomograma.jpg

Arborii Henter

bottom of page