top of page
SZENTIMRE HENTER 3-237.JPG
SZENTIMRE HENTER 3-223.JPG

A Henterek fái

A Henter-kúria udvarán találhatóak Csíkszentimre község legidősebb fái, amelyek a múltunkról, a helyi közösség múltjáról is mesélnek. A ma látható kőrisfák, akácok és gesztenyefa a kúria körül elterülő, több hektáros park néhány megmaradt fája. A történeti adatok szerint a kúria parkját nem csak nemesített növények, de egy halastó is díszítette.

FKP_1836_2-1.JPG
FKP_1836_2-1.JPG

Akácfa 
(Robi
nia pseudacacia)

Magassága

Körméret a törzs tövénél

A törzs kerülete 1,30 m-nél

Becsült életkor

Egészségi állapot

12,40 m

3,84 m

4,05 m (átmérő = 1,30 m)

175 év (Vélhetően 1848-ban ültették.)

nagyon gyenge, 15% lombveszteség - már 1,00 m-es magasságnál mutatja a lombveszteség jeleit, 5%-os elszíneződés, nem termő. A duzzanat területén tűznyom által előidézett fakorhadás, vágásnyomok láthatóak.

TOMOGRÁF KÉP

Az ultrahang vizsgálat eredményei: a törzskeresztmetszet 75-85%-ban fertőzött, károsodott. A törzs belsejében üreg (odú) van, amely szemrevételezéssel is jól látható.

Ápolási javaslat: szükséges a száraz, korhadó ágak eltávolítása, mert  ezek veszélyesek is a környezetre. Amennyiben a fa eltávolítására lesz szükség, ennek pótlása szívós díszfa/cserje fajok csemetéivel ajánlott az ökológiai, esztétikai és rekreációs funkciók optimalizálása érdekében.

ARBOTOM szónikus tomográffal végzett értékelő, Magyarosi Károly arborista munkája.

salcâm 4 (înfurcit)Tomograma.jpg

A Henterek fái

bottom of page