top of page
SZENTIMRE HENTER 3-237.JPG
SZENTIMRE HENTER 3-223.JPG

A Henterek fái

A Henter-kúria udvarán találhatóak Csíkszentimre község legidősebb fái, amelyek a múltunkról, a helyi közösség múltjáról is mesélnek. A ma látható kőrisfák, akácok és gesztenyefa a kúria körül elterülő, több hektáros park néhány megmaradt fája. A történeti adatok szerint a kúria parkját nem csak nemesített növények, de egy halastó is díszítette.

FKP_1851_2-1.JPG
FKP_1851_2-1.JPG

Közönséges gesztenye
(Aesculus hippocastanum)

Magassága

Körméret a törzs tövénél

A törzs kerülete 1,30 m-nél

Becsült életkor

Egészségi állapot

16,00 m

3,60 m

2,90 m (átmérő = 0,92 m)

80-90 év 

gyenge, 20%-os lombhiány, bőséges a termés, viszont a törzset rothadás támadja, a leveleket 90%-ban a levélaknázómoly (Cameraria ohridella) pusztítja.

A gesztenyefának igazi kultusza van népünk történelmében. IV. Béla és Imre király levelezéseiben is több utalás van a gesztenyére, de Rákóczi és Mátyás király nevéhez is társul a gesztenye szeretete. Mátyás királynak köszönhető e faj elterjedése ugyanis az Ő egyik kedvenc étele a gesztenyével töltött kappan volt.
Az irodalomban, a művészetben, népi szokásainkban, hiedelmeinkben illetve közmondásainkban és szólásainkban is jelen van a gesztenye.
Szoktuk mondani például, hogy „Mással kapartatja ki a gesztenyét”. Európa-szerte ismert közmondásokban is megjelenik a gesztenye és ezek főként olyan személyre utalnak, aki mással szereti vagy szeretné elvégeztetni az ő saját munkáját.

TOMOGRÁF KÉP

Az ultrahang vizsgálat eredményei: a törzskeresztmetszet igen nagy részen súlyosan, előrehaladott állapotban fertőzött (65%). A tomográf szerint a törzs belseje is üreges.
 
Ápolási javaslat: szükséges a száraz, korhadó ágak eltávolítása, mert ezek veszélyesek is a környezetre. Amennyiben a fa eltávolítására lesz szükség, ennek pótlása szívós díszfa/ cserje fajok csemetéivel ajánlott az ökológiai, esztétikai és rekreációs funkciók optimalizálása érdekében.

ARBOTOM szónikus tomográffal végzett értékelő, Magyarosi Károly arborista munkája.

Castan Tomograma.jpg

A Henterek fái

bottom of page