top of page
Arborii Henter
Cei mai bătrâni copaci din comuna Sântimbru se află în curtea conacului Henter, care povestesc și despre trecutul nostru. Descrierile istorice ne informează că, conacele aveau parcuri caracteristice. Și în jurul acestui conac se afla un parc de câteva hectare cu plante înnobilate și un iaz cu pești. Ca parte a acestuia, au supraviețuit frasini, salcâmi și castani.
Castan porcesc
(Aesculus hippocastanum)
Înălțimea
Circumferința la baza trunchiului
Circumferința trunchiului la 1,30 m
Vârsta estimată
Starea de sănătate
16,00 m
3,60 m
2,90 m (diam.= 0,92 m)
80-90 ani
slabă, 20% defoliere, fructificație abundentă, trunchiul este atacat de putregai, iar frunzele sunt atacate în proporție de 90% de molia minieră a frunzelor (Cameraria ohridella).
Castanul are un adevărat cult în istoria poporului maghiar. Există mai multe referiri la castane în scrisorile regilor Béla al IV-lea și Imre, dar dragostea pentru castane este asociată și cu numele lui Rákóczi și regele Matia. Regele Matia a fost responsabil pentru răspândirea acestei specii, deoarece una dintre mâncărurile sale preferate era mistretul la cuptor cu castane. Dar castanele sunt prezente și în literatură, artă, obiceiuri populare, credințe, proverbe și zicale. Spunem, de exemplu, "Scoţi castane din foc cu mâinile altora". Dar castanele apar și în proverbe din toată Europa, iar acestea se referă în principal la cineva căruia îi place sau vrea să pună pe altcineva să facă munca lui.
POZĂ TOMOGRAF
Rezultatul obținut cu tomograful ultrasonic: exemplarul este afectat puternic și se află într-un stadiu avansat de degradare pe o suprafață foarte mare din secțiunea transversală a trunchiului (65%). Conform tomogramelor exemplarul prezintă gol în interiorul trunchiului, respectiv scorbură, care nu erau vizibile la examinarea vizuală.
Propunerea de îngrijire: menținerea exemplarului necesită intervenții, cum este toaletarea prin îndepărtarea ramurilor uscate, cu putregai, care prezintă pericol de rupere/cădere și de accidentare. În cazul extragerii exemplarului se poate substitui cu puieți din speciile arborescente/arbustive ornamentale rezistente, avându-se în vedere optimizarea funcţiilor ecologice, estetice şi recreative.
Studiul de evaluare cu tomograful sonic ARBOTOM, lucrarea lui Károly Magyarosi.
Arborii Henter
bottom of page