
SÂNTIMBRU ȘI FAMILIA HENTER
Numele familiei Henter, care a construit conacul, a apărut pentru prima dată în documente legate de Sântimbru în 1624.

În bazinul Ciucului de Jos, la 11 km de Miercurea Ciuc, pe malul Oltului, se află comuna Sântimbru. Numele său provine de la biserica medievală dedicată Sfântului Emeric. Conform datelor preliminare ale recensământului din anul 2021, localitatea are 2066 locuitori. Stațiunea turistică-balneară Sântimbru-Băi – bogată în izvoare minerale și mofete –, în mare parte aparține de comună.
Satul este locuit de secole. Cea mai veche descoperire arheologică pe teritoriul satului este un topor din perioada neolitică, dar săpăturile arheologice din ultimele decenii au scos la iveală și descoperiri din secolul al IV-lea și din perioada arpadiană.
Cea mai reprezentativă și una dintre cele mai vechi clădiri care a supraviețuit timpului este conacul din secolul al XVIII-lea, cunoscut sub numele de Conacul Henter, care a fost probabil construit pe locul unei clădiri asociate cu familia Hadnagy.
Numele familiei Henter, care a construit conacul, a apărut pentru prima dată în documente legate de Sântimbru în anul 1624. András Henter din Sepsiszentivány, mai târziu comite din Comitatul secuiesc Sepsi, apare ca soț al lui Kata Hadnagy. Astfel, a început istoria comună a familiei Henter și a localității Sântimbru.