top of page
SZENTIMRE_webre-299.JPG

FAMILIA HENTER ÎN SECOLUL AL XVIII-LEA

Familia Henter a jucat un rol important în istoria regiunii în secolul al XVIII-lea.

Familia Henter a jucat un rol important în istoria regiunii în secolul al XVIII-lea. Membrii familiei au deținut mari suprafețe de pământ în zonă, au ocupat funcții importante în Scaunul Ciuc și au contribuit în mare măsură la extinderea și renovarea bisericii romano-catolice locale. Activitatea lor este documentată în numeroase forme: prin recensăminte nobiliare și prin cercetări ale patrimoniului construit.

SZENTIMRE_webre-101.JPG
SZENTIMRE_webre-168.JPG
  • În anul 1703, în timpul Războiului de Independență Rákóczi, judele suprem regal Benedek Henter a fost forțat de vicecăpitanul János Sándor și Deák Tamás să jure credință lui Rákóczi.

  • La începutul secolului al XVIII-lea, seniorul Ádám Henter a fost ucis de către iobagii săi răzvrătiți.

  • În anii 1740, László Henter a deținut funcția de vicejude regal a Scaunului Ciuc

  • Ramura familiei din Sântimbru a primit titlul de baron, conferit juniorului Ádám Henter  în data de 20 mai 1754. Titlul de baron a obținut împreună cu soția sa, Borbála Nagy de Petecu, și cei trei fii ai lor, Antal, Boldizsár și József.

  • Simpatiile habsburgice ale familiei sunt indicate și de faptul că, după masacrul de la Siculeni, comitetul de organizare a batalionului de grăniceri secui a ținut ședință în casa baronului Ádám Henter, iar la 21 ianuarie 1764, companiile din Ciucul de Jos au depus jurământul în fața conacului, înainte de a se alătura trupelor grănicerești.

bottom of page