top of page
SZENTIMRE_webre-158.JPG

A NÉPI MESTERSÉGEK
OTTHONA

Népi mesterségeink megőrzése mindig fontos volt számunkra. Hogyan is lehet ezt megvalósítani a leghatékonyabban? A gyakorlatban hódolni a mesterségnek, megélhetésként alapozni rá és lehetőséget biztosítani minden érdeklődőnek, hogy kipróbálhassa.

kovácsmester

A Csíkszentimrére érkezők ellátogathatnak Csató Sándor kovácsműhelyébe, ahol az egyszerű patkók és apró fémtárgyak mellett megcsodálhatják a kovácsmester művészien elkészített kovácsoltvas kapuit, dísztárgyait is. Hogyha valakinek kedve kerekedik, ki is próbálhatja ezt az ősi magyar mesterséget. A Henter-kúriában a kovácsmesterről készült kisfilmet is megtekinthetik.

kerekesmester

Hogyha már patkók is készültek a lovakra, már csak egy hintó kell, hogy körbekocsizzunk Csíkszentimrén. Erre is lesz lehetőség azok számára, akik idelátogatnak.

Csíkszentimrén a régi kerekesség titkait Nagy József kerekesmester őrzi. A Henter-kúria termeiben a róla készült kisfilm mellett néhány, a mesterséghez kapcsolódó eszköz is látható és kipróbálható.

SZÖVÉS

A településen nagy hagyománya van a szövésnek, a festékesek és a szőttesek készítésének. Ezeket a háziipari termékeket kézi szövőszéken állítják elő. A Henter-kúriában el lehet lesni a szövőszék kezelésének művészetét, ki lehet próbálni, hogyan alakul át az anyag hasznos szőteménnyé.

A kert, a kiállító termek, az étkező, a boltíves pince, az emeleti közösségi terem a mai kor embereinek szól, így telik meg új élettel a kúria, hogy újra a közösséget szolgálhassa.

bottom of page