top of page
SZENTIMRE HENTER 3-237.JPG
SZENTIMRE HENTER 3-223.JPG

A Henterek fái

A Henter-kúria udvarán találhatóak Csíkszentimre község legidősebb fái, amelyek a múltunkról, a helyi közösség múltjáról is mesélnek. A ma látható kőrisfák, akácok és gesztenyefa a kúria körül elterülő, több hektáros park néhány megmaradt fája. A történeti adatok szerint a kúria parkját nem csak nemesített növények, de egy halastó is díszítette.

FKP_1868_2-1.JPG
FKP_1868_2-1.JPG

Közönséges kőris
(Fraxinus excelsior)  

Magassága

Körméret a törzs tövénél

A törzs kerülete 1,30 m-nél

Becsült életkor

Egészségi állapot

14,90 m

5,35 m

3,61 m (átmérő = 1,14 m)

175 év (valószínű 1848-ban ültették)

gyenge, 10%-os lombveszteség, nincs termés, a törzs és a gallér biotikus tényezők miatt károsodott, azaz egy nagy, rothadással teli odú van a fában, a törzsön  xilofág Phellinus gomba nőtt. A fakoronában vékony, száraz ágak vannak. 

TOMOGRÁF KÉP

Az ultrahang vizsgálat eredményei: a törzskeresztmetszet 75-85%-ban fertőzött, károsodott. A törzs belsejében üreg (odú) van, amely szemrevételezéssel is jól látható.

 

Ápolási javaslat: szükséges a száraz, korhadó ágak eltávolítása, mert ezek veszélyesek is a környezetre. Amennyiben a fa eltávolítására lesz szükség, ennek pótlása szívós díszfa/cserje fajok csemetéivel ajánlott az ökológiai, esztétikai és rekreációs funkciók optimalizálása érdekében.

ARBOTOM szónikus tomográffal végzett értékelő, Magyarosi Károly arborista munkája.

A Henterek fái

bottom of page